Heftruck diploma

Wat leer je nu bij heftruck lessen?

Wil jij graag een heftruck besturen? Dan kan je daarvoor les nemen. Tijdens deze lessen leer je veel over veiligheid voor mens en machine. De instructeur heftruck wijst je bijvoorbeeld allereerst nadrukkelijk op de feiten van wat er met jou als persoon kan gebeuren indien je als onervaren, ongeschoolde en dus onwetende heftruck bestuurder aan de slag gaat. De gevaren liggen op de loer. De volgende onderdelen maken standaard uit van een instructie dag.

  • Gevaren- en veiligheidsinstructie;
  • Hoe stap je veilig in en uit het voertuig?;
  • Hoe maak je gebruik van de handbediening, welke hendel zorgt voor de op- en neergaande beweging, voor- en achteruitgaande beweging, kantelingshendel, en zijwaartse beweging?;

Andere belangrijke aandachtspunten zijn:

  • Welke mate van stuur capaciteit heeft de heftruck? De heftruck kan namelijk om zijn eigen verticale as draaien mits het stuur volkomen wordt doorgedraaid tot de eindstand!;
  • Hoe laad je een pallet op de hef, in welke stand moet je de hef tijdens het heffen zetten en welke handelingen moet je doen om de pallet correct te positioneren in de stellage?;
  • Daarnaast is rijgedrag ook van groot belang. Maak gebruik van de spiegels en kijk goed om je heen. In het magazijn werken meer mensen dan jij alleen.
  • Hoe doe je onderhoud aan de heftruck en hoe moet je op welk tijdstip de accu opladen.
  • Overige heftruck zaken.

Je ziet, de heftruck is mogelijk een “lastig” apparaat om te bedienen aangezien er vele haken en ogen aanzitten.

Heftruck Diploma

Wanneer heb je een heftruck diploma nodig? Als je komt te werken in een groot magazijn of warenhuis waar materiaal ook op hoger niveau wordt opgeslagen, moeten magazijn medewerkers veelal een heftruck of reachtruck besturen.

Het is echter zo dat de Arbo wet aangeeft dat de werkgever verantwoordelijkheid heeft voor werknemers die een mobiel arbeidsmiddel bedienen en dus over specifieke deskundigheid beschikken. Er is echter niet omschreven dat dit specifiek een heftruck rijbewijs moet zijn. Dit type rijbewijs bestaat dus ook niet.

Waarom sturen werkgevers personeel dan naar een leerschool heftruck bediening? Wat leer je daar zoal, en waarom is het juist verstandig en nuttig om een heftruck diploma op zak te hebben?

Het nut van heftruck diploma

Er zijn een aantal redenen waarom het hebben van een heftruck diploma verstandig is. Ten eerste is er een stukje veiligheid. De heftruck is een gevaarlijk apparaat, en dat kun je ook zien aan de waarschuwingssignalen die her en der op het apparaat staan aangegeven.

Het zal niet de eerste keer zijn dat ongeschoold personeel met ernstig letsel naar het ziekenhuis wordt gestuurd. Veiligheid daar gaat het je werkgever om. Omdat palletten ook hoop op worden gestald, dient behendigheid met een heftruck en voorzichtigheid voor de goederen te worden gegarandeerd naast de persoonlijke veiligheid van elke medewerker.

Bovendien is behendig manoeuvreren met een heftruck vereist aangezien je moet draaien en sturen tussen de stellages. Eén verkeerde beweging kan namelijk een cascade effect op de stellingen hebben. Geschoold heftruck personeel is dus een must!

Heftruck rijlessen

Je werkgever stuurt je naar een cursus heftruck rijlessen omdat dit op den duur vruchten afwerpt voor de gedragingen van jou als personeel met een heftruck. Geschoold en ervaren werknemers besturen de heftruck behendig, echter toch snel zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Via de een- of tweedaagse opleiding worden je alle praktische en veiligheidszaken bij gebracht. Je hebt daarbij een korte theoretische vragenlijst met multiple choice vragen en een praktisch onderdeel waarbij je behendigheid van de heftruck moet demonstreren door correct manoeuvres en handelingen uit te voeren.

Na de heftruck lessen

Nadat je de onderdelen van de cursus goed hebt doorlopen, ontvang je een heftruck certificaat. Dit geeft aan dat je voldoende heftruck kennis en ervaring hebt om op een gedegen en veilige manier de heftruck binnen de dagelijkse werkomstandigheden te bestuderen. Daarnaast krijg je als nieuwe geschoolde heftruck bestuurder een Arbo pas waarmee de vakbekwaamheid voor het besturen van de heftruck en eventueel de reachtruck worden bevestigd.