Praktijk bromfietsrijbewijs

Een rijbewijs voor uw bromfiets

Wanneer iemand een bromfiets heeft zal men hiervoor een rijbewijs moeten hebben. Men kan een bromfietsrijbewijs halen vanaf de leeftijd van 16 jaar en een bromfietsrijbewijs is een leven lang geldig. Een bromfietsrijbewijs is ook geldig voor een snorfiets en voor een brommobiel, die allemaal onder hetzelfde rijbewijs vallen. Een uitzondering voor het behalen van een bromfietsrijbewijs is wanneer men al een Nederlands autorijbewijs heeft of een motorrijbewijs. In dit geval hoeft u niet apart een bromfietsrijbewijs te halen.

Het praktijkexamen voor uw bromfiets

Binnenkort wordt het verplicht gesteld voor iedereen om naast een theorie examen ook een praktijk examen af te leggen. Vroeger was dit niet noodzakelijk en was het behalen van een theorie examen voldoende om in het bezit te komen van een bromfietsrijbewijs. Tegenwoordig, of eigenlijk met ingang van 1 maart 2010, is het dus verplicht om ook een praktijkexamen af te leggen voordat u uw bromfietsrijbewijs krijgt.

Het praktijkexamen voor uw bromfiets is ingevoerd omdat er relatief veel ongelukken gebeuren met een bromfiets. Door middel van het praktijkexamen wil het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen het aantal ongelukken verminderen. Doordat er vroeger alleen een theorieexamen nodig was voor het behalen van het bromfietsrijbewijs kwam het vaak voor dat mensen met relatief weinig rijervaring de weg opgaan waardoor de kans op ongelukken groter is.

Vrijstelling

Wanneer u reeds in het bezit bent van een autorijbewijs of een motorrijbewijs dan hoeft u geen praktijkexamen af te leggen voor uw bromfiets. Ook voor de brommobiel is een apart praktijkexamen ingesteld dat u dient af te leggen voordat u hiermee de weg op kunt. Het praktijkexamen voor de brommobiel is dus een ander examen dan het praktijkexamen voor de bromfiets.

Geldigheid autorijbewijs verlopen. Wat nu?

Wanneer u geen praktijkexamen heeft hoeven doen vanwege het in bezit zijn van een autorijbewijs dan kan het voorkomen dat uw autorijbewijs komt te verlopen. Wanneer u bijvoorbeeld medisch ongeschikt wordt bevonden bij het verlengen van het rijbewijs kan dit natuurlijk ook invloed hebben op uw bromfietsrijbewijs.

Bromfietsrijbewijs behouden

Het is echter mogelijk om uw bromfietsrijbewijs te behouden. Hiervoor dient u contact op te nemen met de afdeling burgerzaken van uw plaatselijke gemeente.