Praktijk rijbewijs A voor motor

Een rijbewijs voor uw motor

Wanneer u een motor aan wilt schaffen en hiermee op de weg gaan rijden dan zult u in het bezit moeten zijn van een rijbewijs. Voor een motorrijbewijs kunt u terecht bij het CBR, wat staat voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Dit geldt overigens niet alleen voor uw motorrijbewijs maar ook voor andere rijvaardigheidsbewijzen zoals die van een auto of van een bromfiets. Een rijbewijs voor uw motor bestaat uit twee delen, te weten:

  • Theorie-examen
  • Praktijkexamen

Praktijkexamen voor uw motorrijbewijs

Zoals gezegd bestaat het behalen van het motorrijbewijs uit twee onderdelen. Een hiervan is het behalen van het praktijkexamen. Het praktijkexamen van het motorrijbewijs bestaat uit voertuigbeheersing en uit verkeersdeelneming. Het onderdeel voertuigbeheersing bestaat uit zo’n 12 oefeningen die verricht moeten worden. Deze oefeningen kunnen worden onderverdeeld in groepen, te weten:

  • Lopen met de motor
  • Verrichtingen bij lage snelheid
  • Verrichtingen bij hoge snelheid
  • Remoefeningen

Deelnemen aan het verkeer

Het onderdeel verkeersdeelneming gaat over het deelnemen aan het verkeer met uw motorvoertuig. Hierbij komt ook een ogentest kijken aangezien het belangrijk is dat men niks mankeert aan de ogen om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer. Tijdens de rit zelf wordt u gevolgd door een auto waar de rij-instructeur in zit samen met de examinator.

Kledingeisen tijdens het motor examen

Sinds 2003 gelden er kledingeisen waar men aan moet voldoen om deel te mogen nemen aan het motorexamen. Deze kledingeisen zijn er om de veiligheid van de bestuurder te garanderen.

Goedgekeurde helm

Men moet een goedgekeurde helm dragen tijdens de rit en ook moet men schoenen dragen die de enkel bedekken. Daarnaast zijn handschoenen verplicht die het polsgewricht zoveel mogelijk bedekken. Tenslotte is het vanzelfsprekend verplicht om een broek te dragen die uw benen bedekt en een jas die de armen bedekt.