Praktijk rijbewijs B voor auto

Een rijbewijs voor uw auto

Wanneer u in het bezit bent van een auto en u wilt hiermee de weg op dan is het verplicht om hiervoor een rijbewijs te hebben. Een rijbewijs haalt u bij het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Wanneer u een rijbewijs haalt is dit over het algemeen 10 jaar geldig. Het behalen van een rijbewijs bestaat doorgaans uit twee delen, een:

Wanneer u beide onderdelen succesvol afsluit krijgt u een rijbewijs en kunt u legaal de weg op met uw auto.

Praktijkexamen voor uw autorijbewijs

Een van de twee onderdelen voor het behalen van uw autorijbewijs is dus het praktijkexamen. Tijdens het praktijkexamen wordt u in de auto begeleidt door uw rij-instructeur en tevens door een examinator. Deze examinator zal uw rijvaardigheid beoordelen. Het praktijkexamen duurt meestel rond de 60 minuten en bestaat uit een aantal vaste onderdelen.

Voordat het rijexamen begint zult u een verklaring van geschiktheid moeten krijgen, welke u krijgt wanneer er geen medische belemmeringen zijn gevonden door het CBR. Ook moet u reeds in het bezit zijn van uw theoriecertificaat voordat u mag deelnemen aan het praktijkexamen. Wanneer u slaagt voor het praktijkexamen kunt u uw rijbewijs ophalen bij uw plaatselijke gemeente.

Vaste examen onderdelen

De rit bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Hierbij is de beheersing van de auto erg belangrijk, net als het kijkgedrag. Ook het voorrang verlenen en het algemene inzicht in het verkeer is erg belangrijk. Ook worden tijdens de rit enkele speciale verrichtingen uitgevoerd zoals het fileparkeren of keren op de weg. Hiervoor kunt u overigens ook een tussentijdse toets doen zodat u tijdens het praktijkexamen geen speciale verrichtingen hoeft te doen.

Nodig bij praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen heeft u de volgende zaken nodig:

  • De oproepkaart
  • Een geldig theoriecertificaat
  • Geldig identiteitsbewijs
  • Ingevuld formulier zelfreflectie

Adviesformulier

Hebt u een adviesformulier van een tussentijdse toets? neem deze gerust mee naar de examen dag. De examinator kan er naar vragen.