Praktijk rijbewijs C voor vrachtwagen

Een rijbewijs voor een vrachtwagen

Wanneer u wilt rijden in een vrachtwagen dan heeft u hier een rijbewijs voor nodig. Een normaal autorijbewijs is echter niet voldoende wanneer u in een vrachtwagen wilt rijden. Hier heeft u een apart rijbewijs voor nodig, ook wel het rijbewijs C voor vrachtwagens genoemd. Het examen van het vrachtwagenrijbewijs wordt afgenomen door het CCV, dus niet door het CBR. Het CCV is een instantie die examen afneemt voor vrachtwagenchauffeurs maar ook voor bus- en taxichauffeurs.

Praktijkexamen voor uw vrachtwagenrijbewijs

Wanneer u een vrachtwagenrijbewijs wilt gaan halen zult u hiervoor een praktijkexamen moeten doen. Hiervoor kunt u terecht bij het CCV. De eerste stap in dit proces is het behalen van het theorie-examen van het Rijbewijs plus Vakbekwaamheid deel 1. Hierna kunt u het theorie-examen halen voor rijbewijs C deel 2.

Wanneer u deze theorie-examens heeft gehaald kunt u het praktijkexamen afleggen voor rijbewijs C waarmee u een vrachtwagen mag besturen. Voor het praktijkexamen begint zal de vrachtwagen worden gecontroleerd. Vervolgens rijdt u met de vrachtwagen door de bebouwde kom en zult u op verschillende wegtypen komen te rijden.

Voertuig beheersing

Het belangrijkste van het praktijkexamen is dat u kunt laten zien dat u het voertuig in alle facetten beheerst. Dit moet gelden voor verschillende omstandigheden. Ook zijn bijzondere verrichtingen een belangrijk onderdeel van het praktijkexamen. Hierbij kunt u denken aan het achteruit rijden met een vrachtwagen en het keren van de vrachtwagen.

Welke documenten moet ik hebben voor praktijkexamen

De volgende documenten moet u bij hebben wanneer u een praktijkexamen wilt gaan doen:

  • Rijbewijs B
  • Behaalde theorie-examens
  • Oproep van het examen

Rijbewijs voor vrachtwagen ophalen

Wanneer u uw praktijkexamen hebt afgerond dan krijgt u vrijwel direct de uitslag hiervan. U krijgt echter niet direct een rijbewijs voor uw vrachtwagen maar zult hiervoor naar uw plaatselijke gemeenten moeten gaan. Hier kunt u uw rijbewijs ophalen waarna u legaal de weg op kan met een vrachtwagen. Ook wordt uw uitslag door het CCV naar het centraal register rijbewijzen gestuurd door uw examinator wanneer u het succesvol hebt afgerond.