Praktijk rijbewijs D voor touringcar

Een rijbewijs voor een touringcar

Mensen die rijden in een touringcar hebben hiervoor een apart rijbewijs nodig. Het normale rijbewijs is hiervoor niet voldoende en daarom moet er een ander rijbewijs gehaald worden, het rijbewijs D. Met een rijbewijs D kunt u een motorrijtuig besturen dat is ingericht voor het vervoer van 8 personen of meer. Hiermee kunt u dus ook een touringcar besturen. Het praktijkexamen van rijbewijs D bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen.

Het praktijkexamen voor uw touringcar rijbewijs

Wanneer u een rijbewijs wilt halen voor het besturen van een touringcar dan zult u eerst het theorie-examen moeten halen. U moet eerst het theorie-examen halen voor het normale rijbewijs plus vakbekwaamheid deel 1. Daarna kunt u het theorie-examen doen voor het rijbewijs D deel 2. Wanneer u dit succesvol heeft gerond dan kunt u beginnen aan uw praktijkexamen voor rijbewijs D.

Het praktijkexamen voor rijbewijs D bestaat uit het rondrijden in de bebouwde kom op verschillende wegtypen. Ook rijdt u buiten de bebouwde kom en zult u enkele speciale verrichten moeten doen zoals het achteruit bochten rijden en het keren door middel van steken. Voordat het examen begint zult u echter de touringcar moeten controleren.

Voertuig beheersing in het verkeer

Het belangrijkste aan een praktijkexamen voor een touringcar is dat u het voertuig beheerst onder elke omstandigheid. Het kan zijn dat u tijdens het examen een groot deel op eigen route rijdt, zonder instructies van de examinator. In dat geval krijgt u de locatie te horen van de examinator en kunt u gebruik maken van een kaart of navigatiesysteem om op de bestemming aan te komen.

Wat heb ik nodig voor het praktijkexamen rijbewijs D

U heeft de volgende zaken nodig wanneer u het praktijkexamen wilt doen voor rijbewijs D:

  • Geldig rijbewijs
  • Uitslagen theorie-examens
  • Oproep van het examen

Verklaring rijgeschiktheid

Wanneer u een praktijkexamen wilt gaan doen voor rijbewijs D dan zult u een verklaring voor rijgeschiktheid moeten kunnen tonen. Dit kunt u krijgen bij het CBR en krijgt u wanneer blijkt dat u medisch in orde bent om deel te kunnen nemen aan het praktijkexamen voor rijbewijs D. Hiervoor zullen onder andere uw ogen worden getest. Wanneer u geen verklaring rijgeschiktheid krijgt dan kunt u ook geen praktijkexamen doen omdat men u niet geschikt vindt.