Praktijk rijbewijs E voor auto met caravan of aanhanger

Een rijbewijs voor uw aanhangwagen

Wanneer u een aanhangwagen heeft dan kan het zijn dat u hiervoor een speciaal rijbewijs voor nodig heeft. In Nederland mag u met een normaal rijbewijs (rijbewijs B) met een aanhanger rijden wanneer deze niet zwaarder is dan 750 kilogram. Wanneer dit wel het geval is dan mag u niet met deze aanhanger de weg op met enkel rijbewijs B. In dit geval moet u hier een speciaal rijbewijs voor halen. Dit rijbewijs staat ook wel bekend onder de naam rijbewijs E.

Het praktijkexamen voor rijbewijs E

Wanneer u een rijbewijs wilt halen waarmee u met elke aanhanger kunt rijden dan zult u hiervoor een praktijkexamen moeten doen. Het praktijkexamen van rijbewijs E duurt ongeveer een uur en u kunt zelf aangeven of u wilt dat uw instructeur erbij zit in de auto. De examinator heeft in elk geval voorrang wanneer het niet mogelijk is om beide mee te nemen in de auto.

Voordat het praktijkexamen begint wordt er zoals bij elk praktijkexamen eerst een ogentest gedaan. Wanneer uw ogen niet goed zijn bent u namelijk gevaarlijk voor uw omgeving op de weg, zeker met een aanhanger. Als uw ogen in orde zijn dan vraagt de examinator of u enkele voorbereidings- en controlehandelingen wil uitvoeren en of u de aanhanger wil aankoppelen.

Het echte werk

Hierna kan het praktijkexamen echt beginnen. U zult rondrijden waarbij de examinator vooral zal letten op de beheersing van de auto + aanhanger. Hierbij zijn ook andere zaken belangrijk zoals:

  • Kijkgedrag
  • Voorrang verlenen
  • Algemeen inzicht

Ook zullen er speciale verrichtingen worden uitgevoerd zoals het achteruit rijden met een aanhanger en het keren op de weg.

Wat heb ik nodig voor rijbewijs E

Wanneer u een praktijkexamen wilt doen voor rijbewijs E dan moet u het volgende meenemen:

  • Oproepkaart
  • Rijbewijs B
  • Geldig identiteitsbewijs

De uitslag van het praktijkexamen

U zult na het uitvoeren van uw praktijkexamen vaak direct de uitslag krijgen van de examinator. Wanneer u geslaagd bent wordt de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid geregistreerd in eht CRB, het Centraal Rijbewijzen Register. U kunt het rijbewijs dan ophalen bij uw plaatselijke gemeentehuis. Wanneer u gezakt bent dan krijgt u te horen op welke punten u bent gezakt zodat u de volgende keer weet waar u aan moet werken.