Praktijkexamen scooter

Wil jij zo snel mogelijk op een scooter rijden? | Praktijkexamen scooter

Wil je een scooter besturen dan kun je als je zestien bent geworden het praktijkexamen scooter afleggen. Naast het motorfiets rijbewijs A bestaat er vanaf 2006 eveneens het scooter rijbewijs AM.

Hiervoor was dit de zogeheten bromfiets certificaat waaraan geen praktijk examen verbonden was. Voor de verkeersveiligheid is daarom besloten om het scooter rijbewijs met het verplichte praktijkexamen scooter in te voeren. Bezit je inmiddels een rijbewijs A of B dan ben je op de hoogte van de verkeersveiligheid en mag je een scooter automatisch besturen.

Andersom mag je natuurlijk geen auto of motor besturen met een scooter rijbewijs. Wegens invoering van het scooter rijbewijs en het verplichte praktijkexamen is de veiligheid toegenomen omdat de scooter bestuurder meer bewust is van de kwetsbare positie die de scooter heeft in het verkeer. Wil jij ook een scooter besturen, waar moet je dan rekening mee houden om het praktijkexamen scooter succesvol af te ronden.

Theorie voor praktijkexamen scooter

Wil je een praktijkexamen scooter afleggen dan moet je daarvoor eerst een theorie certificaat AM te bezitten. Wanneer je vijftieneneenhalf jaar bent geworden kun je je laten inschrijven voor een theorie examen scooter bij het CBR. Voordat je die leeftijd hebt bereikt kun je reeds theorie lessen nemen en vooraf eveneens een examendag reserveren bij het CBR. Uiteraard moet je voldoende kennis en ervaring krijgen in het theoretische deel van het scooter rijbewijs. Gewoonlijk bieden leerscholen theorie en praktijk lessen scooter aan binnen een standaard pakket. Ga dan ook voor een aanbieder bij jou in de buurt met je ouders op zoek naar een geschikte leerschool.

Het eigenlijke praktijkexamen scooter

Om een scooter te leren besturen heeft iedere bestuurder een beperkte hoeveelheid lessen nodig waarin de standaard rijvaardigheid van een scooter wordt bijgebracht. Het scooter rijbewijs is tevens bruikbaar voor een brommobiel, -fiets of snorfiets. Zodra je zestien jaar of ouder bent mag je na het behalen van het theorie certificaat AM bij een CBR kantoor het praktijkexamen scooter afleggen. Indien je tijdens het praktijk examen beheerste rijvaardigheid laat demonstreren en goed let op het overige verkeer dan heb je het praktijkexamen scooter behaald. Dit betekent dan ook dat je het scooter rijbewijs bij jouw gemeente mag afhalen. Dit rijbewijs is levenslang geldig en hoeft dus ook niet verlengd te worden.

Aantal praktijk lessen scooter

Afhankelijk van hoe zelfverzekerd je op de weg rijdt en hoe behendig je met de scooter omgaat, wordt bepaald hoeveel lessen je benodigd hebt. Je leert snel en normaal kun je in een viertal lessen voldoende op een verstandige manier omgaan met een scooter. Bekijk tezamen met je ouders dan ook wat voor lessen pakket je hebt beste kunt gebruiken. Zodra je namelijk zestien jaar bent geworden wil je van je nieuwe scooter direct gebruik maken.

Verplicht scooter examen

Om een scooter te rijden ben je verplicht om het scooter praktijkexamen af te leggen mits je geen ander rijbewijs hebt. Heb je wel een ander rijbewijs A of B dan dien je deze op zak te hebben indien je een scooter bestuurd. Een andere reden om een rijbewijs AM te nemen kan zijn wegens medische omstandigheden waarbij een rijbewijs A of B niet meer toegestaan is. Veelal kun je het rijbewijs A of B eenvoudigweg om laten zetten naar een rijbewijs AM.