Rij instructeur worden

Rij instructeur worden

Vind jij het leuk om met andere mensen om te gaan? Geeft het jou voldoening als andere mensen iets van je leren? En je bent al jarenlang een ervaren bestuurder? Dan is het werk als rij instructeur wel iets voor jou!

Jouw kennis van verkeerssituaties kunnen onze leerlingen namelijk goed stimuleren om het beste beentje voor te zetten. Door jouw inzet leidt je nieuwe weggebruikers op tot verantwoordelijke, bedreven, sociale medeweggebruikers.

Zie je dit zitten, dan kun je bij ons ook zo aan de slag, ongeacht of je een man of vrouw bent. Wij bieden je de mogelijkheid om via de opleiding rij-instructeur of rijschoolhouder een deeltijd of volledige baan te bemachtigen in deze boeiende rij-instructie wereld.

Gefaseerd je rij instructeur examen behalen

Om de opleiding rij instructeur voor de auto af te ronden dien je een drietal fasen te doorlopen. De opleiding bestaat uit de volgende fasen: verkeersdeelname, didactische voorwaarden en lesuitvoering met evaluering. Dit wordt afgerond middels een stage bij een rijschoolhouder onder begeleiding van een speciaal daartoe opgeleide en gecertificeerde stage docent. Eén en ander wordt afgesloten door een beoordeling alsmede een steekproef door een examinator van het IBKI. Dit staat voor het Innovram Branche Kwalificatie Instituut te Zaandam en is het enige instituut in Nederland dat door de Minister van Verkeer en Waterstaat is aangewezen om het examen rij instructeur te mogen afnemen.

De laatste cruciale fase wordt besloten met een praktijk stage waarbij je wordt beoordeeld tijdens het geven van les aan een CBR kandidaat door een speciaal daartoe opgeleide stage docent. Een en ander wordt steekproefgewijs geëxamineerd door een IBKI examinator. Ben je dus voorgaande fasen goed doorstaan dan mag je je vanaf nu rij-instructeur noemen bij onze organisatie. Gefeliciteerd rij-instructeur! Wij verwelkomen je als onze nieuwste collega.

Fase 1 verkeersdeelname

In deze fase worden je een zestigtal schriftelijke vragen gesteld omtrent verkeersdeelname. Deze vragen gaan over:

  • De verkeerswet, regelgeving en het reglement verkeersregels en verkeerstekens;
  • Veiligheid in relatie met het overige verkeer en verkeerstheorie;
  • Verkeersmobiliteit, -stroming en milieu aspecten.

Naast dit theoretische deel moet je een praktisch deel rijvaardigheid doorlopen wat 75 minuten duur.

  • Hoe leg je praktijk lessen in de auto af, zowel tijdens een examen en praktisch?;
  • Hoe beschouw je verkeerssituaties?.

Fase 2 Didactische voorwaarden

In deze fase worden je eveneens een zestigtal schriftelijke vragen gesteld omtrent:

  • Het plannen van een les. Je geeft les in de rijles auto en in dit contact met je leerling moet je effectief kennis overbrengen. Je plant als het ware les na les wat je wilt overbrengen aan kennis bij de leerling.
  • Uiteraard is behendige rijvaardigheid noodzakelijk. Dit integreer je in je plan van de kennis overdracht.
  • Hoe organiseer je jezelf per dag, per week, per maand aangaande de verschillende leerlingen die bij jou de revue passeren?

Fase 3 Lesuitvoering en evaluatie

Deze fase bestaat eveneens uit een zestigtal schriftelijke vragen betreffende:

  • Hoe moet je effectief je leerling instructies geven in het veilig en behendig besturen van een auto?;
  • Hoe coach je de leerling om zich/ haarzelf te stimuleren in een opgaande lijn in het leerproces?;
  • Hoe beoordeel je de vorderingen van een leerling na een rijles, en hoe vertaal je dat naar een volgende les?.