Rijbewijs halen 16 jaar

Rijbewijs halen

Sinds 1 november 2011 hoef je niet meer te wachten tot je 18 jaar bent om je rijbewijs te halen. Al op je 16e mag je het theorie-examen afleggen en als je 16,5 jaar oud bent mag je beginnen met rijlessen. Vanaf je 17e levensjaar mag je dan het praktijkexamen afleggen. Tot je 18 jaar oud bent moet er, na het succesvol afleggen van het theorie- en het praktijkexamen, nog wel één van je begeleiders op de passagiersstoel zitten. Hierna mag je dan eindelijk zelfstandig een auto besturen.

Het theorie-examen

Het theorie-examen bestaat uit 25 gevaarherkenningsvragen, 30 vragen over verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht. Bij de gevaarherkenningsvragen heb je acht seconden de tijd om te reageren op een bepaalde verkeerssituatie. Een voorbeeld hiervan is dat er voor je, een kind achter een bal aan de straat op rent. Je hebt dan altijd 3 keuzes: remmen, gas loslaten of niets doen. Van deze 25 vragen moet je er minimaal 13 goed hebben. Van de overige 40 vragen moet je er 35 goed hebben. Bij de 30 hiervan die over verkeersregels gaan zijn het kennisvragen die je gewoon moet weten, zoals de betekenis van verkeersborgen. De 10 vragen over verkeersinzicht zijn vragen waarbij je zelf moet nadenken wat het handigst is in een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld: Er komt een vrachtwagen achteruit, uit een zijstraatje en jij moet er langs. Hier heb jij voorrang, maar is het veiliger om even te wachten.

Het praktijkexamen

Het praktijkexamen begint met de kennismaking met jouw examinator. Hij legt uit hoe het examen zal verlopen en controleert je identiteitsbewijs, theoriecertificaat en het vooraf ingevulde zelfreflectieformulier, hierin staan je zelf aangegeven sterke en zwakke punten in het verkeer. Als dit goed is verlopen ga je met je examinator, en eventueel je instructeur, naar de parkeerplaats. Hier moet je voordat je de auto instapt een kenteken vanaf 25 meter voorlezen en een aantal controle handelingen uitvoeren, zoals het controleren van de lichten. Dan wordt het tijd om de auto te starten. De examinator vertelt waar je heen moet en let ondertussen op de manier waarop je jezelf deel laat uit maken van het verkeer. Het belangrijkste is dat je veilig zelfstandig aan het verkeer deel kan nemen. Een deel van de rit moet je zelf naar een bepaalde plek rijden, zonder dat de examinator vertelt waar je links of rechts moet. Dit kan als je wilt met behulp van een TomTom. Ook moet je onderweg enkele bijzondere manoeuvres verrichten, zoals het achteruit inparkeren of de hellingproef. Uiteindelijk eindig je weer terug bij het beginpunt, waar je de uitslag te horen krijgt. Hierbij wordt ook het zelfreflectieformulier met je besproken.

Tot slot

Als je gezakt bent, zal je het praktijkexamen opnieuw moeten doen, totdat deze succesvol is afgelegd. Zo niet, mag je het rijbewijs aanvragen bij gemeente in je woonplaats. Als je nog geen 18 bent, mag je alleen nog maar achter het stuur naast een persoon die een begeleiderpas heeft. Deze begeleider moet zelf al 8 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs voor auto of vrachtwagen. Als je wel al 18 bent mag je in je ééntje de wijde wereld intrekken met de auto.