Rijbewijs ingevorderd

Rijbewijs ingevorderd

Als je rijbewijs wordt ingevorderd, dan is dat natuurlijk iets waar je verschrikkelijk de balen in hebt. Je kunt op eens niet meer je auto gebruiken. Nou ja, het kan wel, maar het mag dan niet meer. En als je dan bijvoorbeeld tijdens een controle gepakt wordt, dan heb je een heel erg groot probleem.

Maar je rijbewijs wordt niet zo maar ingevorderd. Als je rijbewijs wordt ingevorderd dan heb je meestal wel iets aardig misdaan op de weg. Voor mensen die net hun rijbewijs hebben gehaald, zijn de regels wel een stuk strenger trouwens. Hier wordt tegenwoordig gewerkt met een puntensysteem. Je mag een bepaald maximaal aantal punten halen, kom je hier overeen, dan wordt ook je rijbewijs ingevorderd.

Wanneer wordt je rijbewijs ingevorderd?

Je rijbewijs kan om meerdere redenen worden ingevorderd. Een voorbeeld wat iedereen wel weet, is bijvoorbeeld als je meer dan 50 km per uur te hard rijdt, of als je nadat je een liter fles wodka hebt gedronken gaat rijden. Dit zijn toevallig voorbeelden waarbij de conclusie meteen helder is. Bij andere gevallen is dit niet het geval, en moet justitie hierover uitspraak doen. Wist je trouwens dat je rijbewijs ook kan worden ingevorderd als je weigert mee te doen aan een blaastest?

Wat gebeurt er nadat je rijbewijs wordt ingevorderd?

Als je rijbewijs wordt ingevorderd dan moet de politie dit binnen 3 dagen naar justitie sturen. Justitie moet vervolgens binnen 10 dagen beslissen of uw rijbewijs voor langere tijd wordt ingehouden. Als de justitie besluit uw rijbewijs in te houden dan kan dit voor langere tijd gebeuren. De lengte hangt af van de aard van de overtredingen die u hebt begaan en uw verleden. Als u bijvoorbeeld vaker met drank achter het stuur hebt gereden, dan zal de invordering langer gelden dan dat u voor de eerste keer met te veel drank achter het stuur hebt gereden.