Rijbewijs internationaal ANWB

Wat is een internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is zoals het woord eigenlijk al zegt een rijbewijs dat overal geldig is. Uw Nederlandse rijbewijs is binnen de Europese Unie overal geldig maar buiten de Europese Unie is het niet overal geldig. Voor de landen waarin uw Nederlandse rijbewijs niet geldig is heeft u dus een internationaal rijbewijs nodig. Dit geldt niet alleen voor het rijden in een voertuig maar ook voor wanneer u een voertuig wilt huren in zo’n land.

Het aanvragen van een internationaal rijbewijs

Het aanvragen van een internationaal rijbewijs kunt u doen bij de ANWB. Wanneer u een internationaal rijbewijs aanvraagt dan is dit geldig voor 1 jaar. U kunt een internationaal rijbewijs niet online kopen en ook niet per telefoon dus u moet er specifiek voor langs bij een van de verkooppunten van de ANWB. Hiervoor is het handig om de volgende zaken mee te nemen naar het verkooppunt:

  • Nederlandse rijbewijs
  • Pasfoto

Houdt er dus rekening mee dat het internationale rijbewijs maar 1 jaar geldig is. Het kan namelijk voorkomen dat mensen langer dan een jaar op vakantie gaan. Wanneer echter het internationale rijbewijs verlopen is na een jaar dan kan men een boete krijgen van de politie wegens het niet in staat zijn om een geldig rijbewijs te laten zien.

Bovendien kan het zijn dat huurmaatschappijen weigeren om u een auto te verhuren omdat uw internationale rijbewijs is verlopen. Niet alleen de huurmaatschappijen kunnen problemen hebben met het verlopen rijbewijs maar ook verzekeringsmaatschappijen kunnen weigeren om uit te keren wanneer uw internationale rijbewijs is verlopen.

Voorwaarden voor een internationaal rijbewijs

Over het algemeen kan iedereen een internationaal rijbewijs aanvragen. De enige echte voorwaarde is logischerwijs dat degene die een internationaal rijbewijs aanvraagt in het bezit is van een geldig Nederlands rijbewijs. Wanneer dit het geval is dan is het aanvragen van een internationaal rijbewijs slechts een formaliteit. Dit is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk aangezien het gaat om exact hetzelfde document maar wat in meer landen geldig is.