Rijbewijs kwijt door politie of CBR

Uw rijbewijs kwijtraken

Wanneer u zich niet houdt aan de verkeersregels dan kan het voorkomen dat u bij een overtreding hiervan uw rijbewijs kwijtraakt.

Het gevolg hiervan is dat u wettelijk niet meer mag autorijden, hetgeen natuurlijk erg vervelend is. Om te voorkomen dat u uw rijbewijs kwijtraakt is het dus verstandig om uzelf te houden aan de verkeersregels.

Uw rijbewijs kunt u kwijtraken aan de politie wanneer ze u aanhouden maar u kunt uw rijbewijs ook kwijtraken doordat het CBR uw ongeschikt acht om een auto te besturen, vaak op aanraden van de politie.

Hoe raak ik mijn rijbewijs kwijt

U kunt uw rijbewijs op verschillende manieren kwijtraken. Wanneer u zich schuldig maakt aan het overtreden van de verkeersregels dan kunt u staande gehouden worden door de politie. In dat geval is het mogelijk dat u direct uw rijbewijs moet inleveren. Dit houdt overigens ook in dat u niet meer in staat bent om uw auto naar huis te rijden.

Ook kunt u later uw rijbewijs kwijtraken wanneer u bijvoorbeeld wordt geflitst of als u doorrijdt bij een ongeval en mensen u later vinden. Ook kan de politie een klacht indienen bij het CBR wanneer men niet zeker is over de rijgeschiktheid van de persoon in kwestie. Aangezien een van de belangrijkste taken van het CBR is om de verkeersveiligheid te garanderen op de weg kunnen zij bepalen wie er rij geschikt is en wie niet.

Rijbewijs kwijt geraakt

Wanneer u uw rijbewijs kwijt raakt zal de officier van justitie bepalen wat het lot is van uw rijbewijs.

Boete bij invordering

Wanneer u een relatief lichte overtreding hebt begaan is de kans groot dat u er met een boete en een waarschuwing van af komt. Wanneer u echter een zware overtreding hebt begaan of wanneer u in herhaling valt dan kan de officier van justitie hardere maatregelen treffen.

Oorzaken voor het kwijtraken van uw rijbewijs

Zoals gezegd zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen die kunnen lijden tot het kwijtraken van uw rijbewijs. Hierbij kunt u denken aan zaken als:

  • Overmatig drankgebruik
  • Drugsgebruik
  • In gevaar brengen van verkeersveiligheid
  • Flinke snelheidsovertreding

Snel een advocaat inschakelen

Een advocaat kan helpen om uw rijbewijs snel terug te krijgen. Handig als u uw rijbewijs nodig hebt. Bijvoorbeeld voor je werk.