Rijbewijs terug via advocaat en CBR

Uw rijbewijs terugkrijgen

Wanneer u uw rijbewijs bent kwijt geraakt wegens het overtreden van de verkeersregels dan is het zaak dat u deze zo snel mogelijk terug krijgt. U kunt uw rijbewijs op verschillende manieren kwijtraken. Wanneer u uw rijbewijs kwijt raakt wegens een ‘relatief’ licht vergrijp dan zal het terugkrijgen van uw rijbewijs waarschijnlijk niet zo’n grote moeite zijn. Wanneer u echter uw rijbewijs bent kwijtgeraakt wegens een zwaar vergrijp dan kan het wellicht moeilijker zijn om uw rijbewijs direct terug te krijgen.

Rijbewijs terug via CBR of advocaat

Wanneer u uw rijbewijs kwijtraakt dan zal de politie deze doorsturen naar de officier van justitie. Deze beslist vervolgens wat het lot is van het rijbewijs. Wanneer u een relatief zware overtreding hebt begaan of wanneer u in herhaling valt met een lichtere overtreding dan kan het invorderen van uw rijbewijs langer duren.

U kunt een advocaat in de arm nemen om uw rijbewijs sneller terug te krijgen. Er zijn verschillende advocaten bij wie u aan kunt kloppen die zijn gespecialiseerd in verkeersstrafzaken. Deze advocaten hebben vaak voldoende ervaring met het terugvorderen van het rijbewijs dat ze u van dienst kunnen zijn.

Naast het inschakelen van een advocaat kunt u ook bij het CBR aankloppen voor het eerder terugkrijgen van het rijbewijs. Zo kunt u deelnemen aan een speciale cursus bijvoorbeeld om niet alleen uw goede intentie te tonen maar om daarnaast ook beter de verkeersveiligheid te kunnen nastreven in het verkeer. De verkeersveiligheid is namelijk een van de belangrijkste prioriteiten van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en daarom zullen ze u graag willen helpen.

Hoelang duurt innemen van een rijbewijs

De tijd die het duurt dat u uw rijbewijs terugkrijgt is afhankelijk van hoe ernstig uw overtreding is geweest. Bij een licht vergrijp krijgt u vaak binnen 10 dagen bericht hoe lang u uw rijbewijs kwijt bent. Heeft u echter een zwaarder vergrijp begaan dan zal het via de rechter gaan en dan kan het zomaar een half jaar duren. Ook is het mogelijk dat u uw rijbewijs voor langer dan een jaar kwijt bent.