Rijden onder invloed

Rijden onder invloed van alcohol of drugs

Alcohol en drugs tasten uw reactievermogen aan. U kunt minder snel reageren op situaties en dingen dringen minder snel tot u door. Daarom is het verboden om te rijden onder invloed van drugs of alcohol.

Rijden onder invloed van drugs mag in principe nooit. Dit heeft ermee te maken dat drugs een sterkere, heftige werking hebben dan alcohol. Bovendien werken drugs anders dan alcohol.

Rijden onder invloed van alcohol is tot een bepaalde grens toegestaan in Nederland. Deze grens is afhankelijk van de periode dat u uw rijbewijs heeft.

Rijden onder invloed van alcohol

Als u korter dan vijf jaar uw rijbewijs heeft, dan is er een bepaald promillage aan alcohol toegestaan. Dit promillage is echter zo laag, dat het gelijk staat met ongeveer een half biertje in Nederland. Dit is echter voor iedereen anders, omdat het te maken heeft met de bouw van uw lichaam bijvoorbeeld.

Als je vijf jaar of langer je rijbewijs hebt, dan mag je iets meer drinken. Het promillage staat weer gelijk aan ongeveer één biertje. Echter… het rijden onder invloed wordt altijd afgeraden. U weet nooit hoe uw lichaam gaat reageren op de alcohol en uw reactievermogen wordt wel beïnvloedt.

Als de politie een vermoeden heeft dat u aan het rijden bent onder invloed van alcohol, dan zal u moeten blazen. De vochtdeeltjes in uw mond worden gemeten en daaruit kan men halen of u te veel gedronken heeft. Bij een twijfelgeval moet u mee naar het politiebureau om een bloedtest af te leggen. Bij het echte rijden onder invloed krijgt u een bekeuring, een (tijdelijke) rijontzegging of een zwaardere straf. Dan bent u waarschijnlijk voor korte of lang tijd uw rijbewijs kwijt.