Scooter certificaat

Scooter certificaat

Op jouw scooter heb je het rijbewijs AM nodig. Tot 2006 kon je voor een bromfiets een scooter certificaat krijgen, echter omdat scooters als een gevaar op de weg werden beschouwd is sindsdien het scooter rijbewijs AM ingevoerd.

Om het scooter rijbewijs te behalen dien je enige lessen te volgen zodat je weet wat voor zwakke positie de scooter rijder tussen het overige verkeer heeft.

Met een scooter rijbewijs in handen rijd je veilig tussen het overige verkeer en kun je goed het gedrag van het overige verkeer inschatten. Het kennen van de verkeersregels is zeer belangrijk voor scooter rijders omdat het overige verkeer ook door verkeersregels goed en veilig van A naar B kan rijden.

Ook jij als startende scooter bestuurder hebt een scooter rijbewijs AM nodig, zo kom ook jij goed voor de dag.

Theorie deel bij scooter rijbewijs

Je wilt graag snel onafhankelijk zijn van je ouders en daarom wil je graag een scooter besturen. Zo kom je snel van je huis bij je vrienden, maar op een veilige manier. Om het praktijk examen scooter te mogen afleggen moet je eerst een theorie certificaat AM behalen. Zodra je 15,5 jaar bent kan iedereen zich laten inschrijven bij het CBR om het theorie examen voor de scooter af te leggen. Ook kun je reeds een examendag theorie vooraf reserveren zodat je voor je 15,5 jaar oud wordt reeds theorie lessen kunt gaan volgen. Mooi meegenomen, en je bent dan ook snel klaar met het theorie deel van je scooter rijbewijs.

Praktijk deel bij scooter rijbewijs

Het besturen van een scooter is niet zo lastig, je hebt de basis beginselen onder de knie na een aantal lessen. Ook jij kunt snel je rijbewijs AM behalen. Met het behalen van je rijbewijs AM mag je naast de scooter eveneens de bromfiets, snorfiets en het brommobiel besturen. Je bent wel verplicht om het scooter praktijk examen compleet met succes af te ronden voordat je een scooter mag besturen. Op het moment dat je je 16e verjaardag viert, mag je ook bij één van de vele CBR regio kantoren het praktijk scooter examen afleggen. Heb je je stuur- en rijvaardigheid aangetoond dan heb je het recht op je eigen scooter rijbewijs. Met een scooter rijbewijs op zak kunt je je gehele leven ervan genieten, omdat je het nooit meer hoeft te vernieuwen.

De lessen

Hoeveel lessen heb jij nodig is een goede vraag, echter gewoonlijk krijgen beginnende scooter bestuurders snel veel ervaring. Hoe behendig kun jij de scooter onder controle houden, en wat kun je allemaal met een scooter doen. Het besturen van een scooter moet in principe automatisch gaan zodat je je aandacht op het overige verkeer kunt houden. De overheid gaat ervan uit dat met een vier lessen iedere scooter bestuurder voldoende weet omtrent het effectief besturen van de scooter. In jouw regio zijn er verschillende aanbieders van scooter lessen zijn en dus is het belangrijk dat je met je ouders om tafel gaat om de beste scooter rijschoolhouder uit te kiezen. Met de steun van je ouders, heb je snel je scooter rijbewijs op zak.

Uitzondering AM rijbewijs

Wil je een scooter besturen dan moet je een scooter rijbewijs AM op meer op zak hebben. Dat betekent ook dat personen met een rijbewijs A of B een scooter mogen besturen. Uiteraard geldt altijd dat je je legitiem rijbewijs op zak moet hebben, om de scooter te mogen besturen. Ook personen die vanwege medische redenen geen rijbewijs A of B meer mogen hebben, kunnen bij de gemeente het rijbewijs zonder problemen zo omwisselen voor een rijbewijs AB. Neem daarvoor contact op met het gemeente loket publiekszaken.