Theorie rijbewijs E voor vrachtwagen met aanhanger

Uw theorie halen voor een vrachtwagen met aanhanger

Voor het rijden in een vrachtwagen met een aanhanger heeft u een apart rijbewijs nodig, te weten rijbewijs C. Wilt u echter in een vrachtwagen rijden met daar achter ook nog een aanhanger dan is de kans groot dat rijbewijs C hier niet voldoende voor is. U mag met rijbewijs C namelijk rijden met een aanhanger tot 750 kilo. Doorgaans is een aanhanger bij een vrachtwagen velen malen zwaarder en zult u rijbewijs E moeten halen bij C voordat u de weg op kan met uw aanhanger achter uw vrachtwagen.

Het theorie-examen voor uw vrachtwagen met aanhanger

Zoals gezegd heeft u dus een rijbewijs E nodig bij uw rijbewijs C wanneer u met een aanhanger achter uw vrachtwagen wilt rijden. Voor het rijbewijs E bij C zal vanzelfsprekend een apart praktijkexamen moeten worden afgelegd aangezien het rijden met een vrachtwagen met aanhanger lastiger zal zijn dan zonder aanhanger.

Geen theorie-examen

U hoeft echter geen theorie-examen af te leggen wanneer u rijbewijs E bij C wil halen. Dit is natuurlijk niet zo verwonderlijk aangezien er voor een vrachtwagen met aanhanger dezelfde verkeersregels gelden als voor een vrachtwagen zonder aanhanger. Wel moet u dus in het bezit zijn van de volgende theorie-certificaten:

  • Theorie-examen rijbewijs + vakbekwaamheid deel 1
  • Theorie-examen rijbewijs C deel 2

Deze twee theorie-certificaten heeft u gehaald wanneer u een rijbewijs C in het bezit heeft, aangezien u niet kan deelnemen aan het praktijkexamen voor rijbewijs C zonder deze certificaten.

Wel een praktijkexamen bij rijbewijs E bij C

Het enige wat u dus hoeft te doen voor het rijbewijs E bij C is een praktijkexamen. In het praktijkexamen E bij C komen alle facetten aan bod die horen bij het chauffeursvak met een aanhanger. Hierbij zal de chauffeur getest worden op vakbekwaamheid in allerlei situaties en wordt het rijgedrag en verkeersinzicht gecontroleerd.

Bijzondere manoeuvres

De bijzondere manoeuvres vormen ook een belangrijk onderdeel van het examen aangezien deze erg lastig kunnen zijn met een vrachtwagen + aanhanger.