Verlopen rijbewijs

Het verlopen van uw rijbewijs

Wanneer u uw rijbewijs heeft gehaald is dit 10 jaar geldig. Na deze 10 jaar is het dus verlopen en zult u het moeten vernieuwen. Doet u dit niet dan blijft u dus met een verlopen rijbewijs rondrijden hetgeen strafbaar is. In feite rijdt u dan namelijk zonder rijbewijs rond en dat mag nou eenmaal niet. Op uw rijbewijs staat aangegeven tot hoelang dit rijbewijs geldig is. Wanneer de hierop geschreven datum is gepasseerd is het rijbewijs dus verlopen en zult u het moeten laten vernieuwen.

Wanneer verloopt uw rijbewijs

Een normaal rijbewijs is 10 jaar geldig vanaf de dag dat u het heeft gehaald. Wanneer deze periode voorbij is dan is het officieel verlopen en moet u dit rijbewijs vernieuwen. Wanneer u het rijbewijs laat vernieuwen dan geldt wederom een geldigheid van het rijbewijs van 10 jaar. In principe moet u dus elke 10 jaar uw rijbewijs vernieuwen om te zorgen dat het niet verloopt.

Uitzonderingen

Er zijn echter ook uitzondering. Zo kan het zijn dat iemand zijn of haar rijbewijs haalt terwijl ze al erg oud zijn. Ook kan het zijn dan men een rijbewijs haalt terwijl er sprake is van een (ernstige) ziekte. Al deze medische redenen kunnen een oorzaak zijn om het verstrekte rijbewijs een kortere geldigheid te geven dan 10 jaar. In dat geval verloopt uw rijbewijs dus eerder.

Aparte regelingen voor buschauffeurs

Voor buschauffeurs is er overigens ook een aparte regeling. Zo moeten huidige buschauffeurs een geldige code vakbekwaamheid hebben op hun rijbewijs. Wanneer ze niet in het bezit zijn van een geldige code vakbekwaamheid zijn ze officieel in overtreding en is het rijbewijs ongeldig. De geldigheid van de code vakbekwaamheid is echter maar 5 jaar dus het rijbewijs van een buschauffeur verloopt in feite elke 5 jaar.

Wat te doen bij een verlopen rijbewijs

Wanneer uw rijbewijs verlopen is dient u deze te vernieuwen. Het vernieuwen kunt u doen bij uw plaatselijke gemeente. Het is niet mogelijk om uw rijbewijs te vernieuwen vanuit het buitenland. Bij het vernieuwen van uw rijbewijs dient u het volgende mee te nemen:

  • Geldige pasfoto
  • Geldig identificatiebewijs
  • Oude rijbewijs

Vernieuwen rijbewijs

Houdt er rekening mee dat het vernieuwen van het rijbewijs geld kost. Tevens kost het vaak een werkdag of 5 voordat u het nieuwe document in handen heeft. U kunt tijdens deze wachttijd wel gewoon deelnemen aan het verkeer.