Vrachtwagen rijden

Vakbekwaamheid en gedegen stuurvaardigheid

Omdat u een extra groot voertuig op de openbare weg bestuurd heeft u voldoende inzicht en vakbekwaamheid nodig.

Afhankelijk van het type vrachtwagen rijbewijs dat u wenst te hebben moet u 1 of meerdere vakbekwaamheidstesten afleggen.

Het houdt in dat uw kennis over het voertuig, hoe u omgaat met het verlengde zware voertuig in het verkeer en of u goed op de verkeersveiligheid let. Het is noodzakelijk om daarom goed te worden getest. Daartoe dient u bij het CCV als afdeling van het CBR de explicite testen zonder problemen af te leggen. De combinatie van praktijk met theorie testen geeft u de mogelijkheid om uw C of C1 rijbewijs te verkrijgen. Laat u door een rijschoolhouder informeren wat u nodig heeft voor het vrachtwagen rijden.

Vrachtwagen rijden: vakantie of professioneel

Om vrachtwagen te mogen rijden heeft u een bepaald C rijbewijs nodig. Afhankelijk van de zwaarte van het voertuig en hoe vaak u het per week gebruikt heeft u een C of een C1 rijbewijs nodig. Daarbij wordt uw rijvaardigheid, de manoeuvrabiliteit en vakbekwaamheid getest. Wat is het onderscheid tussen de rijbewijzen en wat heeft u nodig voor het vrachtwagen rijden?

Camper als vrachtwagen rijden

Lekker op vakantie met de camper houdt in dat u een vrachtwagen rijbewijs moet hebben. De camper is een relatief groot log voertuig en dus dient u een aangepast rijbewijs te hebben. Slechts een B of BE rijbewijs zal voor het besturen van een camper onvoldoende zijn. Het betekent dat u een speciaal vrachtwagen rijbewijs nodig heeft oftewel het C1 rijbewijs. Het vormt de basis van veilig op vakantie gaan door er op uit te trekken met de camper. Laat u bij de rijschoolhouder informeren hoe u de camper mag besturen door het vrachtwagen rijden aan te leren.

Vrachtwagen rijden voor beroep

Indien u een beperkt aantal uren (12 uur per week of minder) voor een onderneming een vrachtwagen gaat rijden dan heeft u niet het complete C rijbewijs nodig. Het houdt wel in dat u enige vakbekwaamheid moet hebben en goed met het voertuig kunt manoeuvreren. Met het C1 rijbewijs kunt u een gewone vrachtwagen besturen zodat u bijvoorbeeld tijdelijk iemand helpt. Denk aan verhuizingen of even invallen voor een ander. Daartoe hoeft u een beperkte (verkorte) vrachtwagen rijles opleiding te volgen. Zo bent u op de hoogte van de voornaamste aspecten van het vrachtwagen rijden.

Professioneel vrachtwagen rijden

Meer dan 12 uur per week op de weg met een vrachtwagen houdt in dat u professioneel aan de slag gaat. Het betekent eveneens dat u het volledige C rijbewijs voor vrachtwagen rijden op zak moet hebben. Het vraagt namelijk om een meer intensieve opleiding zodat u op een veilige manier tussen het overige verkeer kunt manoeuvreren. Daartoe wordt door het CBR veel aandacht aan de kwaliteit van de stuurkunsten gegeven waarnaast u ook op een professionele manier met het voertuig om moet gaan. Wilt u vrachtwagen rijden voor uw werk dan heeft u het vrachtwagen rijbewijs C nodig.

U hebt geen rechten om deze pagina te bewerken om de volgende reden:

De gevraagde handeling is voorbehouden aan gebruikers in de groep gebruikers.

U kunt de brontekst van deze pagina bekijken en kopiƫren:

Ga naar Vrachtwagen rijden.

Teruggeplaatst van "http://snel-rijbewijs-halen.nl/Vrachtwagen_rijden"