Vrachtwagenchauffeur worden

Hoe kunt u vrachtwagenchauffeur worden?

Vrachtwagenchauffeur worden is voor velen van ons een droom. Zo gezegd: ?uren op de weg met de vlam in de pijp?. Het ideaal beeld voor velen kan werkelijkheid worden door daartoe het juiste rijbewijs te behalen.

Vrachtwagenchauffeur worden betekent dat u veel uren op de weg bent waarbij u geconcentreerd goederen van A naar B moet vervoeren. Het vraagt een groot plichtsbesef, doorzettingsvermogen als ook verantwoordelijkheid. Wat zijn de verschillende vrachtwagenchauffeur rijbewijs typen en wat is er voor nodig om het te behalen?

Rijbewijs camper besturen: rijbewijs C1

Wilt u vrachtwagenchauffeur worden - waarbij u maximaal 12 uur per week een groot voertuig beroepsmatig bestuurt - dan heeft u het C1 rijbewijs nodig. Het is de lichte variant van de beroeps vrachtwagenchauffeur rijbewijs. Dit rijbewijs is eveneens geldig voor het besturen van andere grote voertuigen naast vrachtwagens zoals de camper. Met dit rijbewijs kunt u dus veilig op vakantie gaan. Heeft u beperkte activiteiten waarbij u ook groot materieel moet besturen dan is het C1 rijbewijs eveneens noodzakelijk.

Beroepshalve vrachtwagen chauffeur worden: rijbewijs C

Om voor het werk een vrachtwagen te mogen besturen heeft u de professionele variant van het vrachtwagenrijbewijs nodig. Dit is het rijbewijs C waartoe zwaardere eisen aan vaardigheden en kennis worden gesteld. Daartoe wordt door het CBR een strenge toets afgelegd zodat de parate kennis en vaardigheden worden getest.

Theorie en praktijk: vrachtwagen chauffeur worden

Om vrachtwagenchauffeur te worden dient u voldoende theoretische te hebben als ook ervaring met het besturen van een groot voertuig. Dat houdt in dat u via het theorie examen wordt getoetst op het juist toepassen van de regelgeving als ook het voortijdig herkennen van gevaarlijke omstandigheden. Daarnaast wordt u via de praktijk lessen en het examen getest op uw rijvaardigheid. Hoe goed kunt u het extra lange beladen voertuig tussen het overige verkeer op de openbare weg manoeuvreren? Daartoe verkrijgt u enkele dagen les met een aangepast voertuig bij de rijschoolhouder waarna u ook een en ander op de weg moet aantonen. Goed gebruik van de spiegels en rekening houden met uitzwenken en snelheid zijn van belang.

Vakbekwaamheid

Voor beide rijbewijzen dient vakbekwaamheid aangetoond te worden echter voor het rijbewijs C gelden daarvoor meerdere vakbekwaamheidstesten. De uitgebreide variant moet aantonen dat u gevaarlijke omstandigheden goed kunt herkennen maar ook dat u verantwoordelijkheid draagt over de te vervoeren goederen of grondstoffen. Daarnaast dient u gedegen kennis van het voertuig paraat te hebben zodat optredende defecten snel en handig worden aangepakt.

Medische keuring

Wilt u met een groot voertuig besturen of beroepshalve vrachtwagenchauffeur worden dan dient u altijd medisch te worden gekeurd. Beperkingen, medicatie of het gezichtsveld mogen de rijvaardigheid en -capaciteiten of beoordeling niet beïnvloeden. Daarom wordt er altijd een controle gedaan van de fysieke en mentale gesteldheid. U verkrijgt een verklaring dat u medisch goed bent bevonden zodat u daarmee het vrachtwagenrijbewijs bij de gemeente na slagen kunt afhalen.

U hebt geen rechten om deze pagina te bewerken om de volgende reden:

De gevraagde handeling is voorbehouden aan gebruikers in de groep gebruikers.

U kunt de brontekst van deze pagina bekijken en kopiëren:

Ga naar Vrachtwagenchauffeur worden.

Teruggeplaatst van "http://snel-rijbewijs-halen.nl/Vrachtwagenchauffeur_worden"